Trafo, transformatör olarak da bildiğimiz devredeki akımı yükseltici ya da düşürücü görev yapan devre elemanlarına verilen addır. Trafolar elektrikle ilgili her türlü işte kullanılabilirler. Şehir elektriği şebekelerden belli bir voltajda olacak şekilde kullanıcılara yani evlerimize ve iş yerlerimize gönderilir. Bu gönderim işleminde pek çok sebepten ötürü verimde kayıp olur. Bu kayıplar en çok elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesinden kaynaklanan kayıplardır. Enerji düzeyindeki kayıpları en aza indirebilmek ve verimi yükseltebilmek için trafoların verimi çok önemlidir. Enerjiyi daha verimli kullanabilmek için trafolar kullanılır. Kullanım sıklığına bağlı olarak bir süre sonra trafonun örü biter ve verimsiz bir elektrik akımı oluşturur. Akımı istenildiği şekilde yükseltip düşürme işlemini gerçekleştiremez. İşte bu aşamada trafo hurdası oluşur.

Trafo hurdası, sektörel olarak ilerlemektedir. Kullanım ömrü bitmiş ya da bitmeye yakın trafolar değiştirilerek yeni trafolar kullanılır. Kullanılmayan trafolar hurdaya çıkar ve trafo hurdası olarak geri dönüştürülmek üzere sahalardaki yerini alır. Trafo hurdası satışı yapan yani sadece bu işle ilgilenen firmalar vardır. Bu firmalar lisanslı olarak çalışmaktadırlar. Aksi takdirde firmaların güvenilirliği olmaz ve haklarında cezai işlem uygulanır. Pek çok trafo hurdası satan firma bulunmaktadır. Çeşitli şehirlerin sanayi bölgelerinde bu malzemelerin satışı yapılmaktadır. Elektriği hemen hemen her sektörde kullandığımızı düşünürsek neredeyse birçok enerjiyi elektrikten sağlıyoruz. Hal böyle olunca trafo kullanımı da doğru orantılı olarak çok yaygın olmaktadır. Trafo hurdası haricinde sektörde pek çok hurda çeşidi vardır. Bu hurdalar geri dönüşüm işlemlerinden geçer bazen daha farklı maddeler üretilir bazen de aynı malzemelere geri dönüşümü sağlanır. Geri dönüşüm artık çok daha önemli. Çünkü sürekli olarak tüketim yaptığımız dünyamızda artık enerji kaynaklarımız da tükeniyor. Bizlerden sonraki nesillere daha iyi bir ortam sunabilmek ve enerji kaynaklarını devredebilmek için geri dönüşüme ağırlık vermeliyiz.

Daha çok büyük şehirlerin sanayi bölgelerinde alım ve satım yapan hurdacılar eskimiş malzemelerin yeniden değerlendirilmesi ile hem para kazanmakta hem de dünyamız için olumlu adımlar atmaktadır. Bu işle uğraşan firmalardan bazılarının internet ortamından iletişim bilgilerine ve malzeme stoklarına ulaşmak da mümkün. Hurda fiyatları indüksiyon verimine, trafo kalınlığına ve kullanılan malzemenin kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Bakır, demir, çinko gibi metallerin kullanıldığı trafolar metallerin ısıyı iletmesine göre kalite gruplarına ayrılır. Üretilecek enerji miktarına ve indüklenme durumuna göre farklı büyüklüklerde trafolar bulunmaktadır. Çalışır durumdaki yada atılması gereken hurdalar belirli fiyattan bu firmalarca alınır değerlendirilir.


İrtibat : 0 212 606 03 24

Email : e-atik@eag.com.tr