Bilgisayarların temel yapı taşı olan işlemciler teknolojinin hızlı gelişiyor olması sebebi ile bir süre sonra hurda işlemci olmaktadır. Arıza yapmasalar dahi modeli eskiyen işlemcilerin hiçbir ticari değeri olmaz çünki yeni nesil işlemciler hem daha ucuz hemde daha hızlı çalışmaktadır bu yüzden yüksek teknoloji ürünü olan işlemciler eskidikleri zaman hurda işlemci olurlar.

Toplamda 50 yıllık mazisi olan bilgisayarlar yaklaşık 20 yıldır bireysel olarak evlerde ve iş yerlerinde yaygın biçimde kullanılıyor ve bu bilgisayarların 10 ve daha önceki yıllarda kullanılanların tamamı şuanda hurda olarak kabul ediliyor, Ayrıca şuanda kullanılan bilgisayarların %50'si çalışıyor olsalar dahi arıza yaptıkları anda hurda bilgisayar olarak geri dönüşüme alınacaklar çünkü hiçbir ticari değerleri kalmadı ve işlem kabiliyetleri günümüz teknolojilerine göre çok zayıf durumda. Bu şekilde ömrünü tamamlamış olan bilgisayarların işlemcileri hurda işlemci olarak geri dönüşüm tesislerinde işlenir ve tekrar ham maddeye dönüştürülür.

Hurda işlemciler içerisinde mikron boyutunda altın , paladyum ve gümüş gibi kıymetli madenlerin yanında doğaya zararlı olan kalay , kurşun gibi metaller ve doğada yüzlerce yılda çözülen plastik bulunur. Bu sebeple hurda işlemciler geri dönüşüm tesislerinde işlenerek içerisindeki kıymetli madenler , metaller ve plastik alınarak tekrar sanayide işlenir ve mamüle dönüştürülür.

Hurda işlemcilerin içinde altın varmış denir ama bu altın çok düşük miktarda bulunur ve yeni nesil işlemcilerde neredeyse hiç bulunmaz. Seramik ve sarı göbekli eski nesil 386 486 pentium işlemci ailelerinde bir miktar altın bulunur ve altının kıymeti sebebi ile bu işlemcilerin hurda değeri daha yüksektir. Seramik kaplamalı veya sarı göbekli olmayan işlemcilerin tamamının hurda değeri oldukça düşüktür. Yani plasik , metal , fiber ve pinsiz tüm işlemcilerin hurda işlemci fiyatı daha düşüktür. Intel Pentium ve öncesi nesiller , Amd K6 ve öncesi nesiller hurda işlemci olarak daha değerli olmaktadır.


Atıklarınız için bizden fiyat almadan lütfen satmayınız.

İrtibat : 0 212 606 03 24

Email : e-atik@eag.com.tr