Bilgisayarların temel parçalarından olan anakartlar işlevlerini yitirdikleri zaman birer elektronik hurda olmaktadır. Çünkü bu ekipmanlar üretildiklerinde en az 3 en çok 10 yıl süre çalışacak prensip ile tasarlanır ve üretilirler, bilgisayar parçaları hiçbir zaman evladiyelik cihazlar olarak düşünülmezler Çünkü bir bilgisayar 6 ay sonra bile eski model olmakta ve hep yeni nesil teknolojiler çıkarak eski bilgisayarları geride bırakacaktır. Bu sebeple hızlı teknoloji değişikliği bilgisayarların çok hızlı güncelliğini yitirmesine sebep olmaktadır.

Bozulan anakartlar çok kısa sürede bozulmamışlarsa zaten eski teknolojili olacaklardır ve maddi değerleri güncel olanlara göre çok daha düşük seviyede olacaktır, yani bu gün 125$ ödeyerek aldığınız bir anakart 1 yıl sonra 35$ bile etmeyecektir. Bu teknoloji değişikliği sebebi ile oluşan fiyat gerilemesi tamir ve servis hizmetlerini de baskılamaktadır, anakart gibi yüksek teknoloji ürünlerinin tamiri için oldukça pahalı ekipmanlar, yedek parçalar ve uzman teknikerler gerekmektedir ve güncel değeri 50$ civarında olan bir ekipmanın tamirini düşünerek bir teknik servis oluşturmak hiçte ticari değildir bu sebeple bilgisayar anakartları bozulduklarında neredeyse kimse bu anakartların tamirini denemez ve bu anakartlar yenilenir. Çünkü bu anakartın tamir edilebilme maliyeti, maddi değerine yakın veya üstünde çıkacaktır. Ayrıca anakart tamirinin sağlıklı biçimde yapılma ihtimali de çok yüksek değildir, bu sebeple bozulan anakartlar genellikle tamir yapılmadan hurdaya ayrılmaktadır.

Bu şekilde işlevini yitiren bozuk anakartlar hurda anakart olarak geri dönüşüm sektörü tarafından değerlendirilmektedir. Bir anakart işlevini yitirse bile üretimi için kullanılan hammaddeler tekrar işlenerek üretim hammaddesi olarak kullanılabilmektedir, hatta bu şekilde geri dönüşümü ile geri döndürülecek ticari değerin yanı sıra , tekrar üretim için kullanılacak enerji kullanılmadığı için ekolojik faydası da olacaktır. Ayrıca hurda anakartların geri dönüşümü ile doğadan üretim için alınacak olan temel madenler alınmamış olacak ve sınırlı olan bu dünya mirası yeni nesillere aktarılabilmiş olacaktır.

Hurda anakartlar baskılı devre bordu, entegre devreler, kontrol devreleri , devre elemanları , çeşitli tiplerde soketler , bakır , alüminyum ve çeşitli plastik türleri içermektedir. Bu baskılı devre bordları geri dönüşüm ile tekrar elektronik devre kartları üretiminde kullanılabilmektedir. Entegre devrelerden bazı modeller tekrar üretime kazandırılabilmektedir, kontrol devreleri ve her tür diğer entegre devre kıymetli madenlerden kabul edilen paladyum gümüş ve altın içermektedir. Bu madenler mikron boyutunda da bulunsa binlerce milyonlarca entegre içerisinde hatırı sayılır bir kıymet oluşturmaktadır. Bunların dışında bulunan hammaddeler de hurda anakartların geri dönüşümü esnasında ortaya çıkmaktadır.

Özetlemek gerekirse hurda anakartlar içerdikleri devre elemanları , baskılı devre kartı , soketler gibi komponentlere ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerinde işlenir ve içerisindeki hammadde , devre elemanları ve kıymetli madenler tekrar ekonomiye kazandırılır. Bu sayede çöpe gidecek bir ekipman tekrar ticarileştirilmiş ve ekonomiye kazandırılmış olur. Bu sayede anakartın sahibi, onu toplayan hurdacı ve onu işleyen geri dönüşüm firması ve hammaddeleri alarak tekrar üretim yapmış olan üretici maddi değer kazanmış olur, ayrıca dünyamız kurşun ve civa gibi madenler içeren bir çöpü binlerce yıl sürece kirlenmemiş ve bu çöp tekrar işlenerek ekonomide tutulmuş olur.

Bu sebepler ile hurda anakartların geri dönüşümünün yapılması her açıdan fayda sağlayan çok önemli bir çevre duyarlılığıdır, Hurda anakartların geri dönüşüme kazandırılması için lütfen sizler de üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiririniz.

Hurda Anakart Alınır ifadesi hurda anakart , bilgisayar , sunucu , dizüstü , hurda harddisk , hurda elektronik ve hurda kart alınır anlamına gelmektedir.

Her çeşit elektronik hurdanızın , hurda harddisk , hurda anakart, Hurda Akü, hurda notebook en yüksek değer ile peşin olarak adresinizden zahmetsizce alınması için bizi arayınız.


İrtibat : 0 212 606 03 24

Email : e-atik@eag.com.tr