Çöpün içindeki geri dönüştürülebilir malzemelerin önemli bir miktarını teknoloji atığı olarak da adlandırılan elektrikli ve elektronik malzemelerden ortaya çıkan atıklar oluşturmaktadır.

Diğer oluşan atıklar ise akümülatörler, araç lastikleri, beton, röntgen filmleri, yiyecek ve içecek ambalajlarında kullanılan plastik ve cam atıklar, kağıt, karton, demir, çelik, bakır, alüminyum, kurşun, piller, kauçuk, kemik, tekstil parçaları, motor yağları ve atık yağlardır.

GERİ DÖNÜŞÜM(RECYCLING) SÜREÇLERİ


Kaynakta Ayırarak Toplama;

Değerlendirilebilir nitelikli atıkların oluştukları kaynakta çöple karışmadan ve kirlenmesine izin verilmeden ayırarak toplanması. Bu şekilde bu tür atıkların diğer çöplerle karışmadan ayrı toplanması geri dönüşüm basamaklarında zamandan tasarruf sağladığı gibi kirlenmesinin önlenmesi ile ayrıca yıkanmasına gerek kalmayacaktır. Buda yeniden yıkanmasına engel olacağından sudan da tasarruf sağlanmış olacaktır.


Değerlendirilebilir Atıkları Ayrı Toplama;

Bu işlem değerlendirilebilir atıkların (elektrikli-elektronik atıklar en güzel örneğidir) çöple karışmadan temiz bir şekilde ayrı toplanmasını sağlar.

Sınıflama;

Bu işlem kaynağında ayrı toplanan malzemelerin akümülatörler, araç lastikleri, beton, röntgen filmleri, yiyecek ve içecek ambalajlarında kullanılan metal, plastik ve cam atıklar, kağıt, karton, piller, kauçuk, kemik, tekstil parçaları, motor yağları ve atık yağlar bazında sınıflara ayrılmasını sağlar. Bu sınıflama değerlendirilecek çöplerin ayrı ayrı olarak geri dönüşüm tesislerine ulaştırılması sağlanacaktır. Kaynağında sınıflama yapılmadan toplanan çöpler ana çöp alanlarına taşınarak bu bölgelerde ayrıştırılarak yeniden değerlendirilme işletmelerine taşınacaktır. Kaynağında sınıflara ayrılması zaman, nakliye ve işçilikten tasarruf yapılmasını sağlayacaktır.

Değerlendirme;

Fiziksel ve/veya kimyasal yöntemlerle temiz ayrılmış kullanılmış malzemelerin ekonomiye katılması işlemidir. Geri Dönüşüm Ürününün Ekonomiye Kazandırılması; Geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır.

E-ATIK NEDİR?

E-Atık (elektrikli ve elektronik malzemelerden oluşmuş atık) küresel olarak elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkartılan atıktır. E-atıklar (TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, faks makinesi, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, iPod, MP3, tıbbi cihazlar vs) başlıca plastik, metal(ler) ve cam içermektedir.

Bu elektronik atıklar genellikle demonte edildiklerinde, yakıldıklarında veya tekrar kazanım/kullanım için parçalandıklarında tehlikeli maddeler içerebilmektedir. Son teknolojik gelişmeler üreticiler için daha az toksik malzeme seçeneği ve daha ucuz geri dönüşüm metodları seçeneği sağlamaktadır.

Üreticiler devletler tarafından bu yaklaşıma zorlanmaktadırlar, örneğin ülkemizde de yayınlanan ROHS (Belirli Zararlı Maddelerin Kullanımını Kısıtlama) yönetmelikle bu konuda gerekli tedbirler alınmaktadır.

Güncel Elektronik Atık için çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

Elektronik Atık için bizden fiyat almadan satmayınız.


İrtibat : 0 212 606 03 24

Email : e-atik@eag.com.tr