Aküler günlük hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Kara taşıtları, deniz taşıtları, evlerimizde veya işyerlerinde kullandığımız bilgisayarların güç kaynakları, aydınlatma aletleri, her türlü akülü oyuncaklar, bunlara en iyi örneklerdendir. Kullanım ömrü bitmiş atık akülerin geri kazanımı ve geri dönüşümü çevrenin korunması, ekonominin geliştirilmesi anlamında büyük önem taşımaktadır.

Akülerin temel hammaddeleri kurşun, kurşun bileşikleri, plastik maddeler ve asitli çözeltilerdir. Özellikle kurşun bileşikleri ve asitli çözeltiler sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmediği veya geri kazanıma verilmediği takdirde hem insan sağlığına hem de çevreye zarar verebilmektedir. Bu nedenle atık akülerin kurallara uygun olarak yönetimi kapsamında toplama, geçici depolama ve geri kazanım işlemleri sırasında özel önlemlerin alınması gerekmektedir. 31 Ağustos 2004 tarihinde Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği yayınlanmış ve 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe konmuştur. Yönetmeliğin amacı;

-Akümülatörlerin üretilmesinden geri kazanımına kadar geçen süreçte çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesini önlemek

-Atık akümülatörlerin yönetimi amacıyla toplama, taşıma, geçici depolama ve geri kazanım işlemlerinin kurallarını belirlemektir.

Yönetmelik kamu kurum ve kuruluşların sorumluluklarını tanımlarken başta akümülatörleri piyasaya süren üretici ve ithalatçılar olmak üzere satıcılara, tüketicilere, lisanslı geçici depo ve çevre lisanslı geri kazanım tesislerine yükümlülükler getirmiştir.

ATIK AKÜLERİN GERİ KAZANIMI konusunda gerekli ve daha ayrıntılı bilgi için tarafımıza ulaşabilirsiniz.


İrtibat : 0 212 606 03 24

Email : e-atik@eag.com.tr