EAG'den Haberler



Read More

Tek Kullanımlık Kağıttan Piller E-Atık Sorununda Yardım Edebilir Mi?

Elektronik atık miktarları gün geçtikçe hızlanarak artmakta. Özellikle atık piller, çevreye verdikleri büyük zararlar nedeniyle önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Geçtiğimiz günlerde, yeni bir çalışmayla, e-atık miktarını azaltmak için kağıttan tek kullanımlık pil üretildi. Peki üretimin arka planı nasıl?

Bilim adamları, önceleri e-atık miktarını azaltmak için güneş pilleri gibi çeşitli cihazları biyolojik olarak ayrışabilir, yani doğal yollarla çözünebilir hale getirmenin yollarını aramışlardı. Bununla birlikte, pil üzerine yapılan çalışmalar genellikle performansını arttırmaya yönelik olduğu için biyolojik olarak ayrışabilir pil üzerine çok fazla çalışma yapılmamıştı.

Tam bu noktada birtakım bilim adamları, hem biyolojik olarak ayrışabilen, hem de performansı düşük olmayan pil icat etme yoluna girdi. Bunun için de, ahşap ve kağıt gibi hem bol ve ucuz bulunan hem de biyolojik olarak ayrışabilen malzemeler kullanıldı. Bunun yanı sıra performansı yeterli düzeyde tutmak için de karbon ve çinko kullandılar. Ayrıca, üretiminin kolay ve hızlı olması için baskı yöntemini kullandılar.

Sonuç:

Oluşturulan düzenekte kağıda su eklenmesi yoluyla 20 saniye süreyle 1,2 voltluk elektrik elde edildi. Standart bir AA kalem pildeki volt miktarı ise 1,5’tir. Bu açıdan baktığımızda, daha yolun başında olmasına rağmen önemli bir aşama kaydedildiğini görüyoruz. Pilin üretiminde yer alan bilim adamlarından Nyström: Ürettiğimiz pil, yüksek enerji tüketen karmaşık cihazlar için henüz uygun değil. Fakat yine de, ürettiğimiz pilden iki adet kullanarak bir lcd ekranlı çalar saati çalıştırmamız mümkün.

Peki Bizi Sonrasına Neler Bekliyor?

Araştırmacılar, ürettikleri tek kullanımlık kağıt pillerinin e-atıkların çevresel etkilerini kayda değer bir ölçüde azaltacağını düşünüyorlar. Örneğin tıbbi teşhis cihazları ve çeşitli cihazlarda kullanılabilirler.

Nyström, pillerin enerji ve güç yoğunluklarını daha da iyileştirmenin ve bir yandan da çevre dostu olmanın yolları üzerinde çalıştıklarını, pillerin sensörler gibi diğer bileşenlerle entegre edildiği platformlar üzerinde de birtakım adımlar attıklarını belirtti.

Nyström’un ekibinin yaptığı bu muazzam işten sonra, dünyanın dört bir yanında araştırmacılar kağıt pil üzerine birtakım deneyler yaptı. Örneğin Singapur’daki bilim adamları, geçen yıl bir tarafında manganez-çinko, diğer tarafında ise nikel-çinko baskılı bir kağıt pil geliştirdi.4 santimetre genişliğindeki bu kare pillerden biri, küçük bir elektrikli fanı en az 45 dakika çalıştırabilir. Ayrıca pil bükülebilir olduğu için dayanıklı olduğu da söylenebilir.

İşler bu noktaya kadar gelince, akıllara şu soru geldi: Kağıt piller acaba ter ile çalışarak, giyilebilir cihazlarda (örneğin akıllı kol saatleri) kullanılabilir mi? Bilim adamları böyle bir tasarımın, insan sağlığını analiz etmede kullanılabileceğini düşünmekte.

Sonuç olarak baktığımızda, kağıt piller hem e-atık miktarını azaltmak hem de insan sağlığının daha kolay incelenebilmesi için büyük faydalar sağlayabilir. Böyle bir buluşun geleceğimizde önemli bir yer edineceği şimdiden kesin gözüküyor.


Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz!

Şimdi Arayın : 0 212 606 03 24

E-mail Gönderin : e-atik@eag.com.tr